Пиано и глас в новия албум на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски: BEYOND JAZZ

На 22 юни от 20:00 ч. в културно пространство PORTRAIT в София ще бъдe премиерата на новия албум на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски: BЕYOND JAZZ. 

Мира Кацарова наблюдава от години различните метаморфози на джаза като стил, принадлежащ до голяма степен на XX век. Джазът като музикален жанр от началото на новия век се развива в различни посоки. По думите на Мира “музиката, както и останалите изкуства, са отражение на самия живот, на времето, на промените.”

Легендарният Телониъс Монк казва, че работата на музиканта е да се опитва да наблюдава живота и да го транскрибира в музика. Именно това са решили да направят Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски в новия албум, наречен красноречиво BEYOND JAZZ. 

Този път Мирослава Кацарова се фокусира в интерпретации на познати песни от близкото минало, някои от които спокойно биха могли да бъдат назовани “нови стандарти”. Сред тях са “Both Sides Now”, “Practical Arrangement”, “Samba e Amor”, “Human Nature” и др. Песни, в които има разказани истории за смирение, избори, осъзната обич, любов към градския живот, екзистенциална мъдрост. В албума са включени две авторски композиции на Мирослав Турийски по текстове на Мира Кацарова. Една от тях е специално създадена за петия студиен албум на вокалистката, а пиесата е озаглавена “Под небето на Пловдив” като намигване към града, в който двамата артисти живеят и творят. 

Ето какво допълва джаз певицата:

“BEYOND JAZZ е отражение на историите, които искам да разкажа чрез музика. Той представлява колекция от някои от най-любимите ми песни на XX век “отвъд джаза”, белязани  по-скоро от поп стилистика. Избрах да ги интерпретирам в камерна версия – само пиано и глас, заедно с дългогодишния ми сценичен партньор – виртуозния пианист Мирослав Турийски. Изпълняваме песни на Джони Мичъл, Стинг, Майкъл Джексън, Били Холидей, претворени по наш начин – рехармонизирани, с преосмислени вокални фрази, с деликатни, ненатрапливи импровизации и повече паузи.”

Идеята за студиен албум в минималистична версия – само пиано и глас не е отскоро, а още от времето, когато двамата музиканти създават своята зимна програма “Мирослав и Мирослава”. Тази камерна версия позволява огромна свобода за интерпретация, импровизация и бягство от конвенционалните схеми. Всичко това присъства в концертите им, които този път ще са посветени на първата среща на публиката със съвместния им албум BEYOND JAZZ.

Албумът е записан в MD Studio в Пловдив, а саунд дизайнер е Младен Димитров – неизменният трети партньор на Миро и Мира. Саунд концепцията също е фина, с топъл и мек звук, който напомня аналоговите записи от XX век.

Албумът ще се разпространява предимно в онлайн платформи. Ограничен тираж на дискове и плочи предстои да бъде реализиран. 

Албумът се осъществява с частичната финансова подкрепа на Национален фонд “Култура”, програма “Творчески стипендии”.

Споделете това събитие
Подробности за събитието
Електронен билет
25.00лв.
Няма налични електронни билети за събитието
Подробности за събитието